Három karizmatikus előadó a Müpában 2016 tél-tavasz

Elhatároztam, hogy nem kritizálok, de ezt nem állhatom meg szó nélkül. Kis hazánkba érkezik a világ egyik legjobb zenészcsapata, legjobb orgonaművésze és kórusvezetője, a Müpa koncertajánlója pedig hemzseg a semmitmondó közhelyektől. Nincs ez így rendjén. Elég kevés zenebolond teheti meg, hogy legkedvesebb előadóiért és zeneműveiért elutazzon a világ nagy koncerttermeibe. Viszont hála a Müpa egyre jobb szervezői munkájának nem is kell vándorútra kelni. Konklúzió: a szervezés jó, a beharangozás vérszegény.

No, tehát a következő nagyszerű koncertekre készüljünk az elkövetkező 2-3 hónapban:

Február 19. 19:30

Ton Koopman orgonaestje

Aki fogalmat akar kapni róla, hogy mi a pontos és mélyen átélt billentyűs játék és szereti az orgona hangját, ne hagyja ki az eseményt. Az előadó, Ton Koopman az Amszterdami Barokk Zenekar alapítója. A Müpában tartandó koncerten Dieterich Buxtehude és J.S.Bach orgonaműveiből hallunk majd gondosan válogatott darabokat. Tehát amire számíthatunk: német, barokk orgonazene nagyon széles műfaji skálán: fúga, chaccone, battaglia, korálfantázia, passacaglia. Jegyvásárlás itt.

ton koopman

Ton Koopman

Március 2. 19:30

Te Deum, Le Poéme Harmonique – Vincent Dumestre

Marc Antoine Charpentier és Jean Baptiste Lully Te Deumát a világ legfranciább francia régizene együttese a Le Poéme Harmonique szólaltatja meg Vincent Dumestre vezényletével. Az együttes vezetője multitálentum: gitár és lantművész, Jordi Savall és Hopkinson Smith tanítványa, művészettörténet szakon is végzett az École du Louvre-ban; a fantasztikus szó ócskának bizonyul, hogy jellemezze játékát. Ő tehát a Le Poéme Harmonique motorja. Az együttes nem túl nagy létszámú, ezért a motettákat a lengyel Capella Cracoviensissel társulva adják elő. Az biztos, hogy elegantériában és díszítésekben nem lesz hiány! Jegyvásárlás itt.

vincent

Vincent Dumestre

Március 23. 19:30

Handel: Brockes passió, vezényel: Howard Arman

Howard Arman karnagy nevével nincs tele a sajtó, szerény embernek tűnik. A londoni születésű karnagy jelenleg a németországi Luzerner Theater és a Thüringeni Filharmonikusok vezetője. Míg a német születésű méltán legismertebb barokk zeneszerző, Georg Friedrich Handel  Angliában tudta beteljesíteni sorsát, hogy hatalmas zenei karriert fusson be, Howard Arman Németországban végzett kitartó karnagyi és koncertmesteri munkájával jutott el odáig hogy elnyerje a Handel Music Prize elnevezésű díjat 1996-ban.

2009-ben Halléban a Marktkirche-ben – abban a templomban, ahol a gyermek Handelt keresztelték – nagyszabású emlékkoncert keretében 4 kórussal és két zenekarral szólaltatta meg a Coronation Anthems egyes részleteit. A felvételeken őrzött zenei anyag is mennyei, de hogy élőben milyen? Azt most megtudjuk tavaszi koncerten. Nem mellékesen magyar előadókat fog dirigálni a himnuszunkba foglalt karmester. Aki játszik: a barokk és bécsi klasszika zenéjét megelevenítő 1981-ben alapított Capella Savaria. Jegyvásárlás itt.

Arman_mdr

Howard Arman

Hozzászólás