Az ember zenéje (1)

„Különösen érdekes, hogy a délkelet-ázsiai nagy gamelán-zenekarok szívesen hangolják kissé félre ugyanazokat a hangokat a különböző hangszereken, olyasfajta „lebegést” hoznak létre közöttük, mint amikor két zongorahúr valamelyest el van hangolva. Meggyőződésem szerint ez onnan ered, hogy megszokták a harangok hangját, amelyek oly mindennaposak Thaiföldön. Nincs csalókább, nehezebben meghatározható dolog, mint egy harang pontos hangmagassága, melynek hangzása összességében ugyan tisztának tűnik, de a legkülönbözőbb tisztátalan felhangok zavarják.

Semmiképp se feledkezzünk meg arról, hogy az a hang, amit egy nép szépnek talál, nem felel meg szükségképpen a másik ízlésének. Afrikában olykor még a szomszédos népeknek is más a felfogásuk arról, hogy mi a szép hangzás. Dölyfösség azt képzelnünk, hogy a mi modern xilofonunk csengő, tiszta hangja magától értetődően tetszene egy afrikainak; gyakran jobban tetszik neki egy tompább hangú, vagy zizegő, esetleg nyekergő hangszer. Az a sajátos hangzás, amit egy nép kedvel, létének egészéből fakad, és a környezet határozza meg.”

tang

Női muzsikusok (7. sz. Kína)

A részlet Yehudi Menuhin és Curtis W. Davis Az ember zenéje című  könyvéből származik. A könyv egy 1979-ben készített nyolc részes televízió sorozat bővített kiadása, melyet a Magyar Televízió is sugárzott annak idején.

Az ember zenéje egyfajta térkép, ami megmutatja, mire szolgált a zene egyes korokban, irányzék az ember hangkörnyezetéhez. Nem szoros zenetörténet, de anyagát nem függetleníti  a historikus gondolkodásmódtól: azaz rendhagyó zenetörténet, melyből kiderül, hogyan és miért készültek az első hangszerek, miként alakul ki ezer év alatt Európa zenéjének mai napig érvényes bonyolult harmóniakészlete. Emellett érthetően közvetít bonyolultnak gondolt ismereteket a zeneelmélet és hallás-érzékelés fizikájából. Az írások hangja személyes és sokat elárul a világhírű hegedűművész fantasztikus, lelkesítő személyiségéről, melynek alapja a másokra való nyitottság és tolerancia.

Yehudi Menuhiné volt a Khevenhüller Herceg nevet viselő legelső Stradivari hegedű

Yehudi Menuhiné volt a Khevenhüller Herceg nevet viselő legelső Stradivari hegedű

 

A könyv adatai: Yehudi Menuhin, Curtis W. Davis: Az ember zenéje, Zeneműkiadó, Bp. 1981

Hozzászólás